Znamenitosti

Osim nezaboravnog doživljaja, zabave i dobrog druženja, odlasci na rafting imaju i edukativni karakter. Svaki odlazak na rafting podrazumeva i posetu nekoj kulturno-istorijskoj znamenitosti. Oblasti oko Lima, Ibra, Tare, Drine i ostalih naših reka su prebogate crkvama i manastirima, starim tvrđavama i gradovima, nalazištima, spomenicima i raznim drugim znamenitostima.

U sklopu odlaska na Ibar, može se posetiti manastir Studenica, zadužbina Stefana Nemanje iz XII veka, manastir Žiča, srednjovekovna tvrđava Maglič, manastir Gradac, zadužbina Jelene Anžujske iz XIII veka...

Malo dalje, u blizini Novog Pazara, nalaze se Petrova crkva iz VIII veka, Stari Ras, prva srpska prestonica i manastir Sopoćani koji se od 1979. nalaze pod zaštitom UNESKO-a, manastir Đurđevi Stupovi, zadužbina Stefana Nemanje iz 1171. godine...

Putem za Lim, prolazi se pored Raške, Novog Pazara i Rožaja. Iz Raške se može otići za Kosovsku Mitrovicu i videti utvrđenje Zvečan. Preko Rožaja se Rugovskom klisurom može doći do Pećke Patrijaršije i dalje do Visokih Dečana, ali nažalost, zbog vremenske ograničenosti i objektivne opasnosti za putnike se to ne praktikuje pri odlascima na rafting.

Na Limu se nalaze Manastir Svete Trojice u Brezojevicama kod Plava iz XIII veka, Đurđevi Stupovi kod Berana iz XIII veka, Kula Redžepagića u Plavu. U donjem toku Lima najznačajniji su manastir Kumanica kod Brodareva i manastir Mileševa u blizini Prijepolja.

Putem prema Đurđevića Tari, u Pljevljima se nalaze manastir Svete Trojice iz XII veka i Husein-Pašina Džamija iz XVI veka. U blizini Plužina, nalazi se manastir Piva iz XVI veka, a malo dalje, od Nikšića prema Podgorici je i manastir Ostrog.

Na 80 km od Foče, najbližeg grada Šćepan Polju na reci Tari, nalazi se Sarajevo. Ponekad prođemo malo dužim putem preko Jahorine i Romanije da posetimo Baščaršiju i brojne druge znamenitosti ovog grada.

Nezaobilazna usputna stanica na odlascima na Taru je most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu koji je sagrađen u XVI veku i jedan je od najznačajnijih spomenika na ovim prostorima.

Dalje putem preko Mokre Gore, Zlatibora i Užica nalazi se Ovčarsko-Kablarska klisura, poznata po deset manastira koji se prostiru duž klisure : Vavedenje, Vaznesenje, Preobraženje, Sveta Trojica, Sretenje, Blagoveštenje, Ilinje, Jovanje, Nikolje, Uspenje.

Ovo je samo površni prikaz jednog dela kulturno-istorijskog bogatstva naše zemlje, koliko je to moguće uraditi jednim tekstom. Sva pomenuta mesta se posećuju i mogu se posećivati u sklopu odlazaka na rafting, što celokupnom doživljaju daje potpuno novu dimenziju.

 

Linkovi :

Turistička mapa Srbije

sajt Turističke organizacije Srbije

sajt Turističke organizacije Crne Gore